ДОНОРСТВО КРОВІ – ЦЕ ЗАВЖДИ ПОЧЕСНА ТА НЕОБХІДНА СПРАВА

     Вже багато років поспіль в Україні 31 жовтня відзначають іноземне свято під назвою Хелловін. За легендою в цю ніч на 1 листопада духи всіх померлих блукають вулицями міст та селищ. Проте це свято існувало і в нас ще за часів поклоніння прадавнім богам і називалося Велесова ніч. Це свято створює надзвичайну атмосферу, в якій об’єднуються історія та сучасність.
     Вже стало традицією відмічати це свято у ТОВ «ЦЕНТР СЛУЖБИ КРОВІ «БІОФАРМА ПЛАЗМА», до нього цьогоріч долучились студенти та викладачі факультету технологій будівництва та раціонального природокористування нашого університету.
     Для студентів та викладачів, а серед них є вже багато постійних донорів, була проведена невелика екскурсія плазма-центром, в процесі якої ознайомились з структурою роботи закладу, підходами до відбору донорів, способами заготівлі компонентів крові. Завідувач відділу відбору донорів, заготівлі крові та її компонентів Галина Озерянська провела тематичну лекцію «Страхи, пов’язані з донорством». В ході лекції було розвінчано велику кількість міфів стосовно донорства та підкреслено, як воно впливає на якість життя. Після лекції була дискусія, де на запитання гостей відповідали фахівці, однією з яких є співробітниця нашої кафедри, доцент Тетяна Портянко. В стінах плазма- центру вона займає дуже відповідальну посаду директора з якості.
     На зустрічі багато говорили про важливість здачі крові та її компонентів, адже зараз, коли в країні йде війна, компоненти крові потребують військові, а також цивільні, які постраждали від воєнних дій. Не скасувала війна і планових ургентних операції, онкологічних захворювань, ускладнених пологів і т.д. Тож співробітники плазма-центру запрошували долучатись до донорства.
     На останок всіх гостей частували гарбузовим печивом.