СЕМІНАР З АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ ТА ЛЕКЦІЯ ПРО ПЕРЕВІРКУ СТУДЕНТСЬКИХ РОБІТ НА ПЛАГІАТ

     11 квітня 2024 р. в одній з аудиторій третього корпусу ім. Михайла Сироти для відповідальних за перевірку студентських робіт на плагіат, а також усіх бажаючих заступницею декана з наукової роботи, к.т.н., доцентом кафедри екології Оксаною Єгоровою був проведений семінар з академічної доброчесності. Звісно, не є нормальним відноситись до інтелектуальної крадіжки як до нормального явища. Пострадянське відношення до авторського права як до формальності є в корені неправильним. Усвідомлення цього факту по суті має стосуватись будь-якого громадянина. І це мають також чітко розуміти і студенти, і викладачі. В Університеті діє Кодекс академічної доброчесності, який треба знати й виконувати.

     В наших роботах можуть виникати багато варіантів плагіату, ми їх маємо бачити і свідомо уникати. Так само ми, як викладачі, маємо навчати доброчесності й студентів. 

     Тема була цікавою і спричинила конструктивне обговорення. Оксана Єгорова гарно орієнтується в цих питаннях, тому надала певні рекомендації та пообіцяла провести лекцію й для випускників, які саме зараз працюють над кваліфікаційними роботами. Адже питання недопущення плагіату для них є дуже актуальним. 

     Як результат, така лекція відбулася для студентів спеціальності Геодезія та землеустрій 16 квітня. Була надана інформація про наші університетські документи щодо перевірки на плагіат (Положення про перевірку академічних і наукових робіт на плагіат в ЧДТУ), про теперішню програму перевірки кваліфікаційних робіт на плагіат UNICHEK, про порядок цієї перевірки.

     “Ви ж розумієте, що програма – це лише інструмент, який чітко знаходить першоджерела тексту, виділяє різними кольорами різні варіанти запозичень, але саме кафедра визначає допустимий їх обсяг, а комісія з перевірки на плагіат вирішує, що є дійсно плагіатом, а що ні. Але від студента залежить, що він пише в своїй роботі”, – сказала лекторка.

     Будемо сподіватися, що студентська аудиторія зрозуміла основний меседж лекції і час для аналізу матеріалу та його подачі в дипломних роботах ще є. 

         Ми дякуємо за приділений час, Оксано В’ячеславівно.

         То ж давайте працювати, шановні колеги та студенти, наполегливо та чесно.