Електронний реєстр пам`яток культури

За останні роки, в результаті роботи по виявленню нових пам’яток в області додатково зафіксовано понад 4,5 тисяч нововиявлених об’єктів культурної спадщини і загальна кількість їх на сьогодні становить 10065 одиниць. Департаментом було сформовано перелік нерухомих пам’яток місцевого значення, за ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України розпочато роботу по формуванню Електронного реєстру нерухомих пам’яток. Зокрема, була розроблена інтерактивна карта на якій будуть позначені всі пам’ятки України.

Ведеться робота по наповненню електронного ресурсу та вже виконаний перший етап внесення інформації.

Відділ охорони культурної спадщини і музейної справи звернувся до ЧДТУ за допомогою. Студентами до єдиного державного реєстру було занесено декілька тисяч об’єктів культурної спадщини.

Над формуванням електронного ресурсу працювали і студенти 4 курсу групи ГЗ-82 спеціальності Геодезія та землеустрій: Гандзюк Катерина, Головко Людмила, Мельник Олександра. Дівчата показали відмінний результат: ними була занесена найбільша кількість об`єктів. Катерина, Людмила та Олександра відмінниці навчання, Людмила є стипендіатом Кабінету Міністрів України. Навчання за спеціальністю Геодезія та землеустрій надало нашим студентам ряд переваг. Вони  володіють високим рівнем цифрової грамотності: відмінно орієнтуються в електронних картах, реєстрах…, працюють в програмах Digitals, ГІС «Карта», Microsoft Excel та ін. що дало їм змогу швидко та ефективно справитися з поставленою задачею.

Станом на сьогодні усі культурні пам’ятки області додані до електронного обліку, але це лише початок. «Державний реєстр нерухомих пам’яток України» – єдина інформаційна система, що зможе забезпечувати автоматизацію процедур обліку об’єктів культурної спадщини. Окрім цього, відкриваються можливості для створення, оприлюднення, використання, зберігання та захисту культурної спадщини.