Вітаємо з Днем Конституції України!

Конституція – найголовніший документ кожної держави, в якому зазначені устрій держави, основи її функціонування, основоположні права населення і окремих громадян. Українці вже сотні років намагалися створити такий державницький документ, в якому б містились правила як для державних інституцій, так і для простих людей. Щоб всі розуміли свої права і обов’язки, значущість в масштабах держави.

Прийняття Конституції України 28 червня 1996 року стало знаковою подією в житті України. Відбувалося це ой як не просто, багато супротивників незалежності чинило опір, а Документ народився в муках, не в останню чергу, й завдяки нашому колишньому колезі – Михайлу Сироті. Можна сказати, що процес прийняття головного закону у Верховній Раді він взяв у свої руки. Направляв різні думки в одне русло, і ось – ми можемо оцінити велич і зрозумілість нашої Конституції. А сам Михайло Дмитрович від української суспільно-політичної еліти отримав статус Батька Конституції України.

Зараз пам’ятний знак Михайлу Сироті стоїть біля другого корпусу. Вже декілька років поспіль саме в День Конституції до цього погруддя приносять квіти керівники міста і області, а також керівництво та звичайні працівники Університету.

Сьогодні в честь двадцять шостої річниці прийняття Конституції України в нашому Університеті відбувся круглий стіл на тему: «Україна. Державність. Конституція», на якому були присутні викладачі кафедри геодезії, землеустрою, будівельних конструкцій та безпеки життєдіяльності.

Проректор з гуманітарно-виховних питань Валентин ЛАЗУРЕНКО розповів про життєвий шлях Михайла Сироти, який викладав теоретичну механіку багато років тому саме у третьому корпусі, потім став народним депутатом Верховної Ради, доклав своїх зусиль до багатьох питань державотворення. Проте такий рівень його діяльності не вплинув на особисті якості, він і далі лишився простою у спілкуванні людиною. Неодноразово навідувався з зустрічами до ЧДТУ, розповідав про різні моменти свого життя.

До виступу долучилися ректор Олег ГРИГОР та мер нашого міста Анатолій БОНДАРЕНКО. Основний меседж прозвучав так: ми звичайні громадяни, але від нас залежать багато речей. Кожен на своєму місці, займаючись своєю справою, здатен допомогти своїй країні, принести користь суспільству. А ми, викладачі, і поготів. Оскільки від нас залежить, які знання і моральні устої отримає наша студентська молодь.

Також виступали наші колеги, представники різних професій.

Захід був цікавим і корисним з точки зору історії та питань виховання.