Екскурсія до Інституту землеустрою

     6 червня 2023 року студенти групи ГЗ-12 разом з своїм куратором Сергієм Ротте, старшим лаборантом Григорієм Прусовим та провідним інженером Оксаною Балинською ознайомились з структурою та напрямами діяльності ДП «Черкаського науково-дослідного та проектного інституту землеустрою». Головний інженер Сергій Кравець розповів про сучасний стан проблем, з якими щодня зіштовхуються працівники інституту. Кадастри зараз вже мають наповнення до 85 %, вони під час війни не є повністю відкритими, тому внесення нової інформації може відображатись через достатньо тривалий відрізок часу. Деякі райони Черкащини мають краще інформаційне наповнення у кадастрах, деякі – гірше. Але постійна робота по їх наповненню постійно покращує ситуацію. Так саме зараз проводиться робота над внесенням даних для меліоративної системи, що знаходиться в одному з районів області.
     В одному з відділів інституту опрацьовують інформацію щодо якості грунтів, створюють документи для земель сільсько-господарського призначення. Виявляється, для того, щоб розпочати будівництво, верхній шар ґрунту, а саме, чорнозему, приходиться знімати, проте механізму подальших дій з такими цінними землями на даний час, на жаль, не існує.
     Інститут має можливості не лише друкувати карти різного виду, а й перетворювати їх в цифровий вигляд, що в подальшому може використовуватись для розробки геопросторових даних. Такий картографічний матеріал був продемонстрований інженером-землевпорядником, і по сумісництву нашим асистентом Тетяною Сирицею.
     При необхідності працівники інституту виїжджають для виконання польових та камеральних робіт не тільки в райони області, але й по всій території України, використовуючи при цьому високоточні прилади.
Захід відбувся завдяки керівництву інституту директору Петру Добровольському та його заступнику Віктору Бойку.
   

Дякуємо нашим партнерам за чудову можливість зануритись у світ землевпорядників та за цікаву актуальну інформацію.