СТУДЕНТИ-УЧАСНИКИ УКРАЇНСЬКО-БРИТАНСЬКОГО ПРОЄКТУ ПРОВЕЛИ ВИЇЗНЕ ЗАНЯТТЯ В МІСТІ ІРПІНЬ

     16.09.2023 р. учасники проєкту «Створення цифрових моделей пошкоджень будівель і споруд за допомогою дронів» при сприянні профкому університету відвідали місто Ірпінь. Відомо, що це невеличке місто, яке знаходиться зовсім поруч із столицею, отримало значні руйнування ще на самому початку повномасштабної агресії рфією.

     Студенти та керівники проєкту дісталися оплаченим профспілкою автобусом до Ірпеня. Згідно отриманого відповідальним виконавцем Іллєю Березовським від Київської облдержадміністрації дозволу група здійснювала знімання зруйнованих будівель.

     Першим об’єктом дослідження було звалище розстріляних авто, яке утворилося на в’їзді у місто Ірпінь. Понівечені автомобілі не змогли захистити своїх водіїв та пасажирів, а тепер стали своєрідними частинками великого меморіалу.

     Наступним об’єктом стала дитяча юнацька спортивна школа, від якої лишилися самі стіни. Що цікаво, поруч на спортивних майданчиках відбувалися змагання з футболу та волейболу. Життя продовжується!

     Далі були будинок культури, що хоч і має стріт-арт з лелеками та соняшниками, не має даху, та декілька житлових будинків, в які відбулися «прильоти». Один з таких будинків досі частково має мешканців, що проживають в умовно непошкоджених квартирах та очікують вирішення своєї долі.

     Таким чином, учасники проєкту закріпили свої навички знімання будівель з квадрокоптера, причому саме пошкоджених, як і зафіксовано в самій назві проєкту. 

     Враження від поїздки досить неоднозначні: емоції від побаченого дуже сильні, неприємні. З іншого боку, потреба в подібній фіксації руйнувань є дуже актуальною, тобто робимо ми все-таки дуже потрібну справу.