Зустріч з стейкхолдером, штучний інтелект в геодезії та землевпорядкуванні

На кафедрі геодезії, землеустрою, будівельних конструкцій та безпеки життєдіяльності відбулась зустріч з одним із стейкхолдерів спеціальності «Геодезія та землеустрій». В гостях у співробітників та студентів кафедри побував з візитом директор державного підприємства «Черкаський науково-дослідний інститут землеустрою» Петро Добровольський. З цим підприємством кафедра ГЗБКБЖД вже давно підтримує стосунки. Договір про співпрацю дозволяє студентам успішно проходити виробничу та переддипломну практики, отримувати в тимчасове користування сучасні геодезичні прилади, долучатись до камеральних вимірювань та процесу внесення інформації до державного кадастру, а головне отримувати свіжу інформацію про новації в сфері землевпорядкування. Сьогодні ж очільник НДІ розповів про пріоритетні напрямки в галузі, відповів на численні запитання аудиторії. Студенти дізнались про великий об’єм задач, які вирішував НДІ на різних етапах своєї діяльності, про перелік проблем, з якими працює зараз,  про необхідність своєчасної повірки геодезичних приладів, про сучасне програмне забезпечення, яке використовується землевпорядниками, а також про обладнання і технології, які, імовірно, будуть застосовуватись у майбутньому.

Ще одним гостем заходу став завідувач кафедри приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій, професор Максим Бондаренко. Він майстерно прочитав лекцію на тему «Використання штучного інтелекту (ШІ) в геодезії та землевпорядкуванні». Не дивлячись на те, що гість займається питаннями, пов’язаними з приладобудівною галуззю,  лекція була направлена для розуміння використання штучного інтелекту саме у землевпорядкуванні. Оскільки процес обробки геокадастру є автоматизованим, ШІ вже широко використовується, опановуючи  такі етапи, як обробка даних, аналіз зображень, планування робіт і т.д. Нейромережі вже прогнозують не лише погоду, але й зміни клімату та геодезичні вимірювання. Сучасний студент для збільшення своєї конкурентоздатності в майбутній професії має розуміти і застосовувати тенденції розвитку штучного інтелекту. А ШІ на сучасному етапі прекрасно конкурує з людиною.

«Вже зараз ШІ обробляє геодезичну інформацію та робить компетентні висновки стосовно зруйнованих будівель та наявності вибухових пристроїв на тій чи іншій території. Далі сфера його застосування буде тільки збільшуватись», – підтвердив завідувач кафедри ГЗБКБЖД Сергій Ротте.

Таким чином, зустріч дала присутнім поштовх опановувати нові знання, які дозволять реалізуватися в подальшому як справжньому фахівцю в галузі геодезії, землеустрою та деяких суміжних галузях, бути пристосованим до викликів сучасного глобалізованого світу і справлятися з задачами високого рівня складності.